Poštovati predviđenu dinamiku izvođenja radova na Koridoru 10

Bez autora
Mar 24 2013

Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić predstavio je ambasadorima evropskih zemalja u Srbiji dosadašnje rezultate na izgradnji Koridora 10, tok i planove radova na ostalim velikim putnim projektima, kao i situaciju na ostaloj putnoj i železničkoj infrastrukturi.Mrkonjić je na sastanku, održanom u Vladi Srbije, navodeći brojne aktivnosti na izgradnji Koridora 10, istakao da će ta saobraćajnica u Srbiji biti završena za dve do tri godine, i dodao da su sve deonice aktivirane i da je na pojedinim delovima preostalo da se u posao uvedu izvođači radova.

Poštovati predviđenu dinamiku izvođenja radova na Koridoru 10Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić predstavio je ambasadorima evropskih zemalja u Srbiji dosadašnje rezultate na izgradnji Koridora 10, tok i planove radova na ostalim velikim putnim projektima, kao i situaciju na ostaloj putnoj i železničkoj infrastrukturi.

Mrkonjić je na sastanku, održanom u Vladi Srbije, navodeći brojne aktivnosti na izgradnji Koridora 10, istakao da će ta saobraćajnica u Srbiji biti završena za dve do tri godine, i dodao da su sve deonice aktivirane i da je na pojedinim delovima preostalo da se u posao uvedu izvođači radova.

On je istakao da su glavni izvođači radova na Koridoru 10 evropske firme koje su, takođe, odgovorne za određena kašnjenja u realizaciji projekata, pored problema vezanih za eksproprijaciju zemljišta i nadzor.

Ministar je najavio raskidanje ugovora sa izvođačima radova na izgradnji putnog Koridora 10 ukoliko se ne budu poštovali rokovi izgradnje, uz napomenu da sezona radova počinje ovog meseca i da će stanje na terenu, odnosno to ko ne ispunjava obaveze, biti brzo utvrđeno.

Prema njegovim rečima, sastanak se održava, pre svega, jer je na Biznis forumu na Kopaoniku zatraženo održavanje jednog takvog skupa, na kojem bi se razgovaralo o tome dokle se stiglo sa radovima.

Mrkonjić je naveo i da evropske banke imaju prednost u finansiranju završetka obilaznice oko Beograda ukoliko to žele, ali i ukazao na to da Srbija mora da traži i druge investitore i pregovara sa Kinom, ako nema drugih mogućnosti za dobijanje sredstava.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer zatražio je od Ministarstva saobraćaja plan o prioritetima i rokovima za završetak saobraćajnog Koridora 10 kroz Srbiju, s obzirom na značaj tog putnog pravca za Evropu.

Zbog kašnjenja i nepovlačenja sredstava doveden je u pitanje nastavak radova na nekoliko deonica Koridora 10, i to oko Vladičinog Hana, potom tunela Bancarevo, na istočnom kraku deonice od Niša prema granici sa Bugarskom, i na deonici od Ćiflika do Pirota, ukazao je Dežer.

On je rekao da je od direktora preduzeća “Koridori Srbije” Dmitra Đurovića dobio uveravanje da su problemi na tim deonicama prevaziđeni i da će se do kraja 2013. poštovati predviđena dinamika izvođenja radova.

Đurović je naglasio da će ove godine biti završeno najmanje 40 kilometara autoputa, uz napomenu da je za Koridor 10 obezbeđeno finansiranje u iznosu od 1,2 milijarde evra.

On je precizirao da je za završetak putne infrastrukture autoputeva ove godine obezbeđeno ukupno 2,9 milijardi evra, uključujući ugovaranja za druge autoputeve u Srbiji, kao što su Pojate - Preljina, Novi Sad - Ruma i Koridor 11.

U ovoj godini biće utrošeno i 945 miliona dinara za eksproprijaciju, pri čemu je cilj da povlačenje kredita bude najmanje 80 odsto, a penali ne budu veći od 15 posto realne vrednosti, ukazao je Đurović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik